Tuesday, 8 October 2013

Mellow morning mists... and a lost football...

Of Autumn Mists and mellow fruitlessness...


It was wet on the way back from Chatellerault on Friday...
[see the end of Saturday's "Days on the Claise" blog entry]...
but on the way there I had seen something large lurking at the edge of a field.

On the way back, having endured deafening rain on the skylights of Lidl...
lakes in the carpark at Le Clerc and speeding-irriots without any lights on on the way back....
I was hoping that the rain would have eased once we'd crossed the Claise.
Some hope!!

I leapt quickly out of the car and grabbed the creature...
it hadn't moved!!
But I wasn't taking any photographs....
not with the rain teeming down.
What was so marvellous that I braved teeming rain....
this....

A Giant Puffball.... but I took the picture Sunday in the sun!!


Food source of extreme size... but very good for the waistline [unless you fry it in butter!!]
More about this will be on "De la Bonne Bouffe" later....
but I will say more, here, about the Giant Puffball [Calvatia gigantea] Vesse-de-loup géante itself...

Not over appetising from underneath... but there is enough here to cut this bit off!
On average they grow to around 10 to 70 centimetres (3.9 to 28 in) in diameter...but specimens have been found up to 150 centimetres across with a weight of 20 kilos!!
Now there's a food source...
This one was 23cm across and weighed 872 grammes.
All smaller ones must be cut through regardless of their maturity...
they are easily confused at this size with the immature unopened white mushrooms...
some of which are deadly!
The inside of a Giant Puffball is white and mealy [in fact, it looks & smells wonderfully floury]

Inside the puffball... note the thick skin surrounding the mass of spores

But the puffballs aren't when mature, and white inside... which this one was!!
Maturity goes from a yellow stage to a ghastly dry, greeny brown spore stage....
all of these actually look most unappetising...
and I honestly don't think that any sensible person would even consider using one!

Trying to measure it... no giant callipers... had to use two hardback books!!

Looking it up on Wiki created a wonderful guide to cultures...
English Wiki was informative and very scientific with comments about boring taxonomic details...
sorry Susan [I know that taxonomy is important... but I can't afford new guide books which are out of date on publication]...
"The classification of this species has been revised in recent years, as the formerly recognized class Gasteromycetes, which included all puffballs, has been found to be polyphyletic.
Some authors place the giant puffball and other members of genus Calvatia in order Agaricales.
Also, the species has in the past been placed in two other genera, Lycoperdon and Langermannia.
However, the current view is that the Giant Puffball is Calvatia.
Recently, some members of the genus Calvatia have been re-located into the genus Handkea."
Which is why I can never find anything if I use my Collins Guide from 1965!!
You can all wake up now!

Whereas the French Wiki entry has the basic info...
then a whole section on usage...
Utilisations effectives ou envisagées

Génie génétique & biotechnologies : Cette espèce intéresse certains généticiens par sa taille et sa capacité à produire de la lipase extracellulaire qui a justifié son étude approfondie et une utilisation éventuelle pour le génie génétique. on a ainsi montré que sur un milieu de culture optimisé pour le carbone et les nitrates, le pH initial et la température du milieu de culture, la production de lipase peut être augmentée de 87 % pour atteindre 22,4 unités/ml de culture, ce qui le rend complétif avec les autres moyens de produire la lipase. La lipase produite par ce champignon est active à un pH neutre (7.0) t à 30°C avec dans ces conditions une demie vie à pH neutre de 75,7 minutes à 45°C et 22,9 minutes à 55°C.
En présence d'amidon dans le milieu de culture, il excrète aussi de une amylase (alfa-Amylase (EC 3.2.1.1).
Épuration : Cette espèce produit aussi une enzyme dégradant la catéchine; deux formes isométriques en ont été identifiées. Ce système enzymatique qui était inconnu lui permet de dégrader les tanin]s hydrolysables et condensés, et des composés phénoliques simples (à pH 7,5-8,0 et 40-45°C); Ce champignon pourrait donc être utilisé pour biodégrader certains composés phénoliques et polyphénoliques toxiques (fréquents dans certains effluents industriels ou sur certains types de friches industrielles polluées) et les tanins condensés.
Pharmacologie : Des recherches semblent indiquer que Calvacia gigantea contient de la calvacine, un anti-cancéreux.
Il a été testé pour la production de protéines microbiennes et l'épuration conjointe de déchets et effluents de brasseries.

but, before all that, one on cooking... [with a dire health warning!!]
Comestibilité et gastronomie

Jeune et tant que sa chair est bien blanche, il est comestible (cru ou cuit). On peut le poêler en tranches ou en cubes, on peut le paner à la manière d'une escalope et même le griller. Il peut aussi être mangé cru en salade, découpé et saupoudré d'un peu de sel et de citron, après 2 heures de macération environ.
[Nice this way or use lime juice or orange juice... and add the zest of whichever you use.]
Comme tous les champignons, il est très peu calorique et contient beaucoup de fibres, c'est de ce point de vue un bon aliment en cas de régime.

Mais comme beaucoup de champignons sauvages, il contient également des toxines en faible quantité et peut fixer certains métaux très toxiques (dont mercure et méthylmercure par exemple) et il est donc déconseillé d'en manger de grandes quantité ou plusieurs fois par semaine. il bioaccumule particulièrement bien le mercure avec des teneurs atteignant jusqu'à 19,7 ppm en poids sec mesurées lors d'une étude qui a analysé des échantillons de 32 espèces de champignons prélevés sur des sols scandinaves a priori non pollués.

Par rapport à d'autres espèces (agarics par exemple), il semble moins bioaccumuler le méthylmercure que le mercure (dans les agarics, très bioaccumulateurs de mercure et méthylmercure, sur sol non-pollué on peut trouver 20 à 50 fois plus de mercure que dans le sol environnant).

With a strong warning about what it will pick up from the soil!
Marvellous!!!

So, it is Autumn and the season for fungi...
but...
be careful what you pick...
if you are unsure about your identification...
BIN IT!!

4 comments:

Jean said...

I think I'll stick to buying my 'shrooms in Sainsbugs, or Sooproo.
Better safe than very poorly !!

Niall & Antoinette said...

We've got all sorts growing in the grass but I leave 'em be! Far too wary to even take them to the pharmacie to have them checked out.

Like Jean we'll stick to buying on the market or in store.

wcs said...

Nice web-covered teasel!

Tim said...

Jean and N&A... I'll do an entry on easily recognised mushrooms over this winter... there are only a few thaqt I would pick and eat.

Walt, thanks... I took just under one hundred pix that morning... the light was just right!!
The downside is that being in a valley...
the warm damp mornings are what has given us such a rapid blight attack!!